Darbeli Sistemle Kuyu Nasıl Açılır?

Darbeli Sistemle Kuyu Nasıl Açılır?


Darbeli Sistemle Kuyu Nasıl Açılır?

Darbeli sistem ile kuyu açma işlemi zemine göre belirlenir. Yani zeminin sertliği fazlaysa eğer darbeli sistem kullanılarak daha rahat bir şekilde açış sağlanır. Sondaj çalışmaları zeminin yapısına ve suyun yapısına göre üçe ayrılmaktadır. Darbeli sistem ile açılan sondaj kuyuları da bu sondaj yapısı yöntemlerinden biridir.

Darbeli Sitemle Kuyu Açılışı

Darbeli sistemle kuyu açılışı ile kireçtaşı ya da daha sert kayalıkların bulunduğu sert zeminler kolay bir şekilde açılabilmektedir. Bu sistem diğer kuyu açma yöntemlerine göre daha uygundur. Fakat kuyu açma işlemi çok uzun sürede gerçekleştiği için bu işlem çok fazla tercih edilmemektedir. 1808 senesinde hayvan gücü ile darbeli kuyu açma yöntemi keşfedilmiştir. 1859 yılında bir petrol kuyusu açılmıştır. Bu petrol kuyusunun açılması için darbeli sistem kullanılmıştır. Darbeli sistemle kuyu açma işlemi ilk olarak burada kullanılmıştır. Daha sonra çok uzun seneler boyunca bu yöntem kullanılmaya devam etmiştir.

Darbeli sondaj işlemi çok eski senelerde döner sondaj sisteminden daha çok kullanılmaktaydı. Bunun nedeni de o dönemlerde teknoloji çok gelişmiş olmadığı için toprak zeminine inebilmek için teknolojik materyallerden yararlanamamaktı. Aynı zamanda yine teknolojinin çok ilerlememesinden dolayı zemin etüdü için kullanılacak ekipmanlar mevcut değildi. Bu da zeminin ne kadar sert ya da yumuşak olduğunu belirtemezdi. Bu sebeple daha çok darbeli sistem ile kuyu açarak yer altında bulunan kaynaklara ulaşım sağlayabilirlerdi.

Darbeli Sistemle Kuyu Nasıl Açılır?
Darbeli Sistemle Kuyu Nasıl Açılır?

Darbeli Su Sondajı

Darbeli sistemle kuyu açmak için ilk olarak rijit çubuklarla ya da halat yardımıyla keskin ağza sahip, ağır kazıcı formasyonunun derinliğe doğru serbest bırakılarak kazı işlemine başlamak gerekir. Darbeyle kuyu açma işlemi için hava basan kompresörler ile içeriye hortum bağlanır. Daha sonra matkap gibi delme işlemini gerçekleştirecek tabanca bağlanır. Tabanca içerisinde yer alan piston sistemi zemine darbe yapar. Bu işlem sayesinde zeminin yapısı fark etmeden delme işlemi gerçekleştirilir.

Darbeler sonucunda oluşan kırıntılar da işlemden sonra gerekli ekipmanlarla temizlenir. Zemin gevşedikten sonra kova ile çamur ve kum çıkarılır. Kumun çıkarma işlemi yapılırken giden suyu telafi etmek için yeniden su yüklenir. Daha sonra zemine ve ortama uygun olan borular kuyunun içerisine yerleştirilir.

Sivas Su Sondaj - Sivas Zemin Etüt