İçindekiler
Derin Kuyu Sondajı Nedir?
Derin kuyu sondajı yapımı diğer sondaj yöntemleri ile ulaşılamayan yerlere ulaşımı sağlamak için tercih edilir. Daha zorlu bölgelerde yapılan bu yöntemden en verimli şekilde yararlanmak için zemin etüdünün en hassas şekilde yapılması çok önemlidir.
Derin Kuyu Sondajı nasıl yapılır?
Derin kuyu sondajı bahçe, konut, işletme çevresinde şebeke suyuna ulaşılmadığı zaman ya da şebeke suyundan hariç ihtiyaç olan suyu çıkarmak için yapılan bir çalışmadır. Havalı, çamurlu ve çakma olarak yapılır. Bu sondaj türleri arasında hangisinin kullanılacağına ise sondaj firmasının uzman kadrosu tarafından karar verilir. Daha sonra kuyu sahibine detaylı bilgi verilerek maliyet belirlenir. Onay alındığı zaman derin suyu sondajı çalışmalarına başlanır.
Derin kuyu sondajını yapabilmek için yasal izin almak gerekir. Çünkü 10 metreden daha derin kuyuların açılıp kullanılabilmesi için Devlet Su İşleri tarafından kuyu ruhsatı edinmek gerekir. Sondaj firması bu konuda kişilere gerekli rehberliği verir. Derin kuyuların açılabilmesi için ekipman ve makineler de bu anlamda daha güçlü olmalıdır. Su ihtiyacının karşılanabilmesi için kuyular en sağlam şekilde inşa edilmelidir. Kuyunun açılışından sonra suyun kimyasal analizi de yapılmalıdır. Sağlığa zararlı olan suların ne sulama ne de içme olarak kullanılmaması gerekir. Sulama yapılacak bölgelerde zararlı suyun kullanılması ekinlere zarar verecektir.
Derin Kuyu Sondajının Çalışma Prensibi
Derin kuyu suyu sondajı yaptırmak çalışma prensibi olarak diğer sondajlardan pek bir farkı yoktur. Zemin detaylıca incelendikten sonra buna yönelik olarak hangi makine ve ekipmanların kullanılacağına karar verilir. Bu işlemler yapılırken yasal kuyu açımının olması için gerekli işlemler başlatılır. Kuyu ruhsatı alabilmek için gereken belgeler toplanır. Ruhsat alındıktan sonra yapılacak olan ekipmanlar tarafından sondaj yöntemi ile derin kuyu açılmaya başlanır.
Kuyu dibindeki su çok derinde olduğu için hangi yöntemin en uygun olabileceğine karar verilir. Taşlı ve kayalı arazilerde havalı sistemle su çekilir. Çamurlu zeminlerde ise suyla çamur karışmaması için çamurlu yöntem kullanılır. Kumlu yapıya sahip olan araziler için çamurlu sistem en iyi sonuçları verir. Yer altındaki suyu zemine yakın ise çakma sistem uygulanır. En hızlı sonuca ulaşabilmek için en ideal yöntem havalı köpüklü sondaj sistemdir.