Drenaj Pompaları Nasıl Çalışır?

Drenaj Pompaları Nasıl Çalışır?


İçindekiler

Drenaj Pompaları Nasıl Çalışır?

Drenaj pompalar genelde binaların bodrum katında su toplama hazneleri içerisinde birikmiş olan suyu tahliye etmek için kullanılır. Genel olarak su hasarı ile karşılaşan kişiler drenaj pompasını kullanır. Garajlarda, depolarda, asansör boşluklarında, konutlarda da kullanılabilmektedir. Özellikle kötü mevsim koşullarında binaların alt katlarında su birikintisi olabilmektedir. Bu gibi durumlarda drenaj pompası sayesinde su transfer edilir.

Drenaj Pompası Çalışma Prensibi

Drenaj pompaları daha çok suyun birikmiş olduğu ve insan gücüyle suyun boşaltılamayacağı bölgelerde kullanılır. Drenaj pompaları bir çeşit dalgıç pompa türüdür. Su birikintisinin büyüklüğüne göre belli aralıklarla çalışıp biriken suyu tahliye eder. Drenaj pompası oldukça küçük yapıdaki ekipmanlardan oluşur. Toplama alanında bulunan su seviyesi belli bir düzeye geldiği zaman pompa sistemi aktifleşecektir. Pompalanan su ise bir boru yardımıyla yapının dış kısmına aktarılır. Bu şekilde su basma riski de ortadan kaldırılır. Toplama alanında biriken su seviyesi de kontrol altında tutulmaktadır.

Çok fazla su birikintisi, sel gibi durumlar olmadığı sürece sağlıklı çalışma performansı sunmaktadır. Otomatik olarak çalıştığı için aslında insan gücü istemez. Bununla birlikte bazı drenaj pompaları manuel olarak da kullanılabilir. Güç kaynağına bağlandığı zaman çalışmaya başlayacaktır. Drenaj pompası güç kaynağından ayrıldığı zaman da kendisi kapanır. Drenaj pompalarının çeşitleri de vardır. Bu çeşitler arasında seçim yaparken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunur.

Drenaj Pompaları Nasıl Çalışır?
Drenaj Pompaları Nasıl Çalışır?

Drenaj Pompa Seçimi Nasıl Yapılır?

Drenaj pompa çeşitleri 6 tane olduğu için arasında seçim yapmak gerekir. Pompa seçiminde dikkat edilmesi gereken hususlar şu şekildedir;

• Drenaj çukurunun derinliği tespit edilerek buna uygun bir pompa modeli tercih edilmelidir. Bazı pompalar daha derine giderken bazıları daha sığ olan su birikintilerde işlem görür.

• Drenaj sisteminin maruz kalacağı akışkan yük hesaplanmalıdır. Akışkanlığı yüksek olan yerde yanlış drenaj pompa seçimi, pompayı tamamen bozabilir.

• Drenaj pompası seçilirken aynı zamanda suyun temiz ya da kirli olduğu da dikkate alınmalıdır. Suyun yapısına göre bir uygun bir pompa da seçilmelidir.

• Kullanılacak olan güç kaynağına en uygun şekilde drenaj pompası seçilmelidir. Böylece elektrik tasarrufu da yapılmış olur.

Sivas Su Sondaj - Sivas Zemin Etüt