Jeofizik Etüt Nedir, Nasıl Yapılır?

Jeofizik Etüt Nedir, Nasıl Yapılır?


İçindekiler

Jeofizik Etüt nedir, nasıl yapılır?

Jeofizik etüt inşaat alanlarında bulunan zeminin toprak- kayaç türlerini ve yapısını, sondaj bölgesindeki suyun yerini, basıncını, miktarını ve toprağın yapısını incelemek için yapılan bilimsel bir çalışmadır. Zemin etüdü olarak da adlandırılmaktadır. Jeofizik etüt nedir sorusunun cevabı zemin etüdüdür.

Jeofizik Etüt

Zemin etüdü normalde inşaatın yapılacağı bölgede alanın depreme dayanıklı olup olmadığını irdeleyen bir konudur. Fakat su sondajı için de çok fazla kullanılmaktadır. Su sondajı da yapılmadan önce mutlaka jeofizik etüt yapılır. Bu bir çeşit keşif olarak da nitelendirilebilir. Zeminin yapısı ve yapısına göre kullanılacak olan yöntem, suyun nerede olduğu, toprak geçirgenliği, suyun basıncı gibi pek çok niteliğe zemin etüdü sayesinde ulaşılır. Bu sayede sondaj sırasında kullanılacak olan ekipmanlar da belirlenir. Sondaj firmaları zemin etüdünün jeofizik mühendisleri yardımıyla yapar. Böylece daha teknik ve bilimsel olarak destek sağlanmış olur.

Jeofizik etüt çalışması ile işlemler sırasında çıkacak sorunlar engellendiği için ek maliyetlerin de önüne geçilmiş olur. Sondaj çalışmasının başarılı olabilmesi için uzman ve tecrübeli bir ekip tarafından yapılması önemlidir. Zemin etüt çalışmasının da belirli bir maliyeti bulunur. Fakat etüt çalışması yapılmadan başlanan işlemlerden daha uygun maliyetler ortaya çıkar.

Jeofizik Etüt Nedir, Nasıl Yapılır?
Jeofizik Etüt Nedir, Nasıl Yapılır?

Jeofizik Etüt Nedir ve Nasıl Yapılır?

Jeofizik etüt çalışması yapılmadan sondaj işlemlerinin sonucuna da ulaşmak çok mümkün değildir. Hedefi olmadan açılan kuyular ya da sondaj işlemleri sadece masrafa neden olur. Jeofizik etüt çalışması sırasında sadece suyun nerede olduğuna ve miktarının ne kadar olduğuna bakılmaz. Bununla birlikte toprağın sahip olduğu fayların, yapıların, katmanların nasıl olduğu da belirlenir ve buna yönelik sondaj çalışmalarına başlatılır.

Jeofizik etüt çalışmaları sırasında her firmanın uyguladığı yöntem farklı olsa da temelde aynı şeyi yaparlar. İlk olarak zeminde sabit iki nokta şeklinde simetri merkezi belirlenir. Elektrotlar tarafından bu iki nokta arasındaki çizgi takip edilir. Bu elektrotlar sayesinde zeminin yapısı, suyun bulunduğu yer, suyun derinliği, toprağın yapısı gibi pek çok analiz ortaya çıkar. Bu analizler sonucunda hangi sondaj yönteminin kullanılacağı da uzman ekip tarafından belirlenir. Daha sonra sondaj işlemi başlatılır. Zemin etüdü işleminde ne kadar su çıkacağı belirtilmez. Bunun için kullanılan en doğru sondaj yöntemi en verimli suyu çıkarır.

Sivas Su Sondaj - Sivas Zemin Etüt