İçindekiler
KAROTLU MADEN SONDAJI
Karotlu Maden Sondajı kayaç zeminlerde yapılan sondaj işlemidir. Özellikle yapı açısından sert olan araziler için karotlu maden sondajı uygulaması yapılması gerekmektedir. İşlem sırasında alınan örnek de karot örneği olarak adlandırılır. Sivas İç Anadolu Sondaj olarak karotlu maden sondajı işlemlerini sorunsuz yerine getiriyoruz.
Karotlu Maden Sondajı Nedir?
Karotlu sondaj temel olarak döner sondaj yöntemidir ve kayaç ortamlarda yapılır. Karotiyerin kesmiş olduğu ince kesimin dışarı alınması ve devamında karotiyerin soğutulması hedeflendiğinden dolaşım sıvısı olarak sadece su kullanılmaktadır. Fakat su kaçağının oluşmasını önlemek amacıyla sondaj çamuru da kullanılabilir.
Dünya çapında derin sondaj çalışmaları için tercih edilen yöntem, ileri teknoloji ürünüdür. Yeraltına yapılacak olan sondaj işlemlerinde kesilmiş olan formasyondan silindirik yapıda örnek alma işlemlerinin tümü de karot olarak adlandırılır.
Karot Alıcısı Hangi Parçalardan Oluşur?
Karotlu maden sondajı yapılması için karotiyer kullanılmaktadır. Bu donanım şu parçalardan oluşmaktadır;
• Başlık; karotiyer ile tij bağlantısının yapılması için gereklidir. Kurulmuş olan sondaj kulesi üzerinden indirilecek ilk borular tij olarak adlandırılır. Bu boruların temel görevi uçlarına takılmış olan matkaplar ile sondaj kuyusunun delinmesidir.
• Gövde; karotu içinde tutan silindirik bölümdür. Tüp ya da gömlek olarak da adlandırılmaktadır.
• Tutucu; kesilmiş olan örneğin gövde içinden düşüşlerini engelleyen yardımcı aparattır.
• Protkron; gömlek ve matkap arasında bulunan elemandır. Çap açısından matkaptan büyüktür ve kuyunun taranmasında yardımcı olur.
• Matkap; kayacı kesen ara elemandır. Genel olarak vidye kron ve elmas uçlu olarak kullanılır. Çok sert kayaçlarda elmas orta ve yumuşak kayalarda ise vidye kron matkap kullanılmaktadır.
Karot Alıcı Türleri Neler?
Karotlu sondaj için farklı karotiyerler kullanılmaktadır. Kullanılacak olan karotiyer tipi arazinin yapısına göre belirlenir.
• Tek tüplü; bu modellerin gövdesi tek gömlekten oluşur. Suya karşı dayanıksız olan ortamlarda kullanılmaz.
• Çift tüplü; gövde kısmında iç içe geçmiş iki tüp bulunur. Her tüp birlikte dönüş sağlar. Sondaj sıvısı da iki tüp arasında dolaşmaktadır.
• Üç tüplü; iç içe geçmiş üç tüpten oluşmaktadır ve en içte kalan tüp dönmez. Yumuşak ortamlar için idealdir.
İç Anadolu Sondaj olarak sunduğumuz karotlu sondaj işlemlerinde yüksek performans sağlanmaktadır.