Karotlu Maden Sondajı Nedir, Neden Yapılır?
Karotlu maden sondajı özel gereçlerin kullanılarak yapıldığı işlemlere denilmektedir. Bu işlemlerin ilerlemesi sırasında alınan örneğe ise karot örnek denilmektedir. Karotlu maden sondajı nedir? Daha çok maden bölgelerinde işlemleri kolaylaştırmak için tercih edilen bir yöntemdir.
Karotlu Maden Sondajı
Karotlu maden sondajı yapımı sondajın amacı, hedef maden ve arazinin tipi gibi değişkenlerce belirlenmektedir. Karotlu maden sondajı daha çok kaya gibi sert bölgelerde uygulanan bir yöntemdir. Maden bölgesinde karotiyer tarafından kesilen ince kesimin dışarıya alınmasıyla karotiyerin soğutulması amaçlanır. Soğuma işlemi için dolaşım sıvısı olarak daha çok su kullanılmaktadır. Eğer bölgede fazla su kaçağı gözlemlendiyse o bölgede sıva oluşturabilmek amacıyla sondaj çamuru kullanılmaktadır.
Karotiyer daha çok derin sondaj çalışmalarında kullanılması tercih edilen bir yöntemdir. Bu uygulamada son teknoloji sondaj ekipmanları kullanmak tercih edilmektedir. Karotiyer; yer altında yapılmakta olan sondaj işlemleri esnasındaki silindirik olarak kesim yapılan karot işlemlerini yapan donanıma denilmektedir.
Karotlu Maden Sondajı Neden Yapılır?
Karotlu maden sondaj yapmak işlemleri daha temiz ve güvenilir bir şekilde uygulanmasını destekler. Maden arama sondajı için makine ne kadar önemliyse, teknik bilg, ve uygulaması da o kadar önemlidir. Maden sondajında daha çok ters ve karotlu dolaşım yöntemleri öne çıkarılmaktadır. Dönerli sondaj tekniği ise bir diğer karotlu tekniktir. Bu yöntem wire-line ve düz takım olacak şekilde 2 faklı şekilde uygulanmaktadır. Sondaj süresi derinlik arttıkça artar. Bu nedenle sığ olan bölgelerde düz takım yöntemi daha çok tercih edilir.
Karotlu maden sondajı nedir ve aşamaları nelerdir denildiğinde; karotlu maden sondajı aşamaları için ilk olarak bakır, altın gibi madenlerin nicelikleri ve yerinin tespit edilmesi gerekir. Daha sonra bu bölgedeki tenör dağılımının belirlenmesi gerekir. Karotlu maden sondaj işleminin yapılacak alanın etüt yapısına en uygun olacak planlama ile uzman kişiler aracılığıyla gerçekleştirilmelidir. Daha sonda düzenleme ve kazı işlemleriyle sondaja uygun bir şekle getirilir. Artından farklı özelliklerde ve farklı boyutlardaki sondaj makineleriyle ya da elmas matkap aracılığıyla delme işlemi başlatılır. Delme işleminin gerçekleşmesiyle beraber karot örnekleri kuyunun dışarısına çıkarılır. Böylece karotlu maden sondajı daha güvenilir ve madene zarar vermeyen şekilde gerçekleşmiş olur.