İçindekiler
Kuyu Pompaları – Sondaj İçin Açılan Kuyuya Pompa Nasıl Yerleştirilir?
Sondaj kuyusu yer altında bulunan su kaynağına ulaşabilmek için yapılan bir işlemdir. Sondaj kuyusu açıldıktan sonra içerisine konulan en doğru ekipmanlar seçilmelidir. Sondaj kuyusunun derinliği, sapı, yapısı gibi etkiler pompa seçimini için göz önünde bulundurulmalıdır. Aynı zamanda kuyu içerisinden en yüksek verimi almak için kuyu pompaları en doğru şekilde yerleştirilmelidir.
Kuyu Pompaları
Sondaj için açılan kuyu içerisinde bulunan sudan yaralanmak için en doğru ekipmanların kullanılması gerekir. Pompa kuyunun içerisinde yer alan suyu yüzeye taşır. Hangi alanda kullanılması gerekiyorsa pompanın da o alana uygun olarak yerleştirilmesi gerekir. Örneğin tarım ya da bahçe sulamalarında pompa ile hortumu bağlamak gerekir. Bu şekilde sistem kolayca kullanılabilmektedir.
Kuyu kum üzerinde yaklaşık olarak 8- 10 metre derinlikten delinir. 10 metreye kadar yükselebilen bir su pompası kurulabilmektedir. Fakat sondaj kuyusunun derinliğine göre pompa seçimi yapılmalıdır. 8- 10 metreden daha derin olan kuyularda farklı pompa seçimi yapılabilir. Şu an üretilen son teknolojik cihazlar oldukça güvenilir olduğu için çok fazla tercih edilir. Normalde kum kuyuları oldukça kısa ömürlüdür. Kuyunun içerisine konulan bu pompalar sayesinde daha uzun ömürlü olarak kullanılabilmektedir. Aynı zamanda kuyu içerisindeki suyu pompalarken filtreleme ekipmanları da kullanılmalıdır. Sondaj kuyusun içerisine dalgıç pompa da monte edilebilmektedir. Kişiler bu seçimi sondaj kuyusunu açacak olan firmaya bırakmalıdır. Çünkü en doğru seçimi firma bünyesinde yer alan mühendis yapacaktır. Böylece en uygun maliyette en yüksek işlevsellikle kuyu pompası kullanılır ve yerleştirilir.
Kuyu Pompası Nasıl Yerleştirilir
Sondaj kuyusuna pompa yerleştirmek bu alanda tecrübeli olan kişiler tarafından yapılmalıdır. Sondaj kuyusu içerisine pompayı yerleştirecek olan kişiler genelde şu adımları takip eder:
Kuyu pompaları için;
• İlk olarak suyun temin edileceği borular yerleştirilmelidir.
• Daha sonra boruları ve pompayı birbirine bağlayacak elemanlar belirlenmelidir.
• Burada yapının gücünü artırabilmek için kablo ve hortumlar da kullana bilmektedir.
• Kuyu içerisindeki su basıncını ayarlamak için küresel bir vana kullanılır.
• Pompa ekipmanı en düzgün şekilde hangi bölgede çalışırsa oraya monte edilir ve hizmet ömrü böylece oldukça uzatılmış olur.