Kuyu Sondajı Sonrası Bakım Nasıl Yapılmalı?
Kuyu sondajı yapıldıktan sonra uzun süre sorunsuz kullanılabilmesi adına bakımı ve temizliği yapılmalıdır. Kuyu sondajı yapıldıktan sonra sorunsuz bir şekilde kullanmaya devam edebilmek için düzenli olarak bakımlarının yaptırılması gerekir. Kuyu sondajı yapmak ne kadar önemliyse bakımı ve temizliğini yapmak da o kadar önemlidir. Bu konuda firma seçimine de özen gösterilmelidir.
Neden Kuyu Bakımı Yapılmalıdır?
Kuyu sondajı bakımı yaptırmanın çok fazla avantajı vardır. Neden kuyu bakımının yapılması gerektiği aşağıdaki maddelerde yer almaktadır;
• Düzenli bakım kuyu içerisinde bulunan suyun miktarını artırır.
• Su kuyusunun temizlenme işlemi kuyu içerisinde yer alan ekipmanların ve su kuyusunun ömrünü uzatmaktadır.
• Su kuyusunun içerisindeki bakteriler temizlenir. Böylece daha temiz su kullanımı oluşur.
• Kuyu cidarında oksitlenen maddeler oluşursa temiz ve bakım sırasında temizlenir.
• Kuyu bakımı yaptıktan sonra pompa kullanılırken çektiği kum miktarında da azalma görülür. Kumun azalması da dalgıç pompanın fanlarındaki aşınmanın etkisi azalır. Böylece dalgıç pompasının ömrü uzar.
• Kuyu temizlenirken kuyuda fazladan kumun dolması engellenir. Böylece suyun çökme olasılığı da azalır.
• Kuyunun taban bölgesinde bulunan dolgu da temizlenir.
Kuyu Bakımı Nasıl Olmalı?
Kuyu sondajına bakım yapmak için kuyu temizleyici firmalar ile iletişime girmek gerekir. Özellikle derin kuyularda kuyu sondajı yapan ve temizleyen firma seçmek önemlidir. Firma seçimi yaparken deneyimi ve profesyonelliği araştırılmalıdır. Böylece kuyu bakımı ve temizliği daha iyi yapılacaktır. Sondaj kuyu temizliği yüksek basınca sahip kompresör sistemi aracılığıyla yapılmaktadır. Kuyu içerisinde sondaj yapılırken takılan dalgıç pompanın sistemi sökülür.
Kuyunun tam derinliğinin tespit edilebilmesi için kuyunun en dibine basma boruları yollanır. İndirilen borular hava borusuyla bağlanarak kuyu temizleme işlemine geçilmiş olur. Hava basıncı verildikten sonra kuyu temizleme işlemi başlar. Kuyu içerisinden temiz su gelene kadar bu işleme devam edilir. Temiz suyun gelme süresi ortalama 1 saat ila 5 saat arasında değişmektedir. Kuyu temizleme işlemi tamamen bitirildikten sonra kuyunun içine koyulan basma boruları tamamen sökülür. Daha sonra sondaj sırasında suyu çıkaran dalgıç pompası da tamamen temizlenir ve onarımı yapılması gereken yerler onarılıp tekrar yerine yerleştirilir.