Kuyu Verimini Arttırmak İçin Yöntemler
Kuyu verimini çoğaltmak, kuyu verimini artırmak için belirli yöntemlere başvurulur. Kuyu verimini artırma yöntemleri uygulanmadığı zaman kuyu sondajı işlemi boşa gidecektir. Kuyu içerisindeki ekipmanların da ömrü oldukça kısalacaktır. Bu gibi durumlarla karşılaşmamak için kuyu verimini en çok artıran temizleme ve bakım işlemlerinin düzenli bir şekilde yapılması gerekir.
Kuyu Verimi Nasıl Artırılır?
Kuyu verimini artırmak için yöntemler mevcuttur. Akifer ile kuyu arasındaki bağlantıyı kurmak ve kuyudaki en iyi verimi elde edebilmek için formasyon içerisinde yer alan kil, silt, ince kum gibi yapıların temizlenmesi gerekir. Kuyunun yıkanması ile birlikte kuyu duvarında akifer ve sıvayan formasyonu gözenekleri tıkayarak sondaj çamurunu, kumunu ve içerisinde yer alan maddeleri yıkama ile kuyudan dışarı atmaktadır. Daha sonra formasyondan kuyuya temiz ve verimli su gelir.
Kuyu verimini artırmak için kullanılan yıkama su ile yapılmaktadır. Duvarlar temizledikten sonra, fazla maddeler kuyu içerisinden alındıktan sonra kuyu tabanına yıkama takımı indirilir ve pompayla su bastırmaya başlanır. Yıkama takımı aşağıya doğru inen tüm filtreler boyunca hareket ettirilmektedir. Ve bu işlem kuyudan berrak, tertemiz su gelene kadar devam edilir. Böylece kuyunun içerisindeki tüm kirli maddeler temizlenmiş olur.
Kuyu verimini artırmak için en çok kullanılan yöntemler 5’e ayrılır. Yıkama yöntemi, aşırı pompalama yöntemi, jet yöntemi, basınçlı hava yöntemi ve pistonla çalkalama yöntemi olarak bilinir. Bu yıkama yöntemleri kuyunun yapısına ve içerisinde yer alan suyun yapısına göre değişir. Verimliliğin artırılması için en çok kullanılan yöntem ise basınçlı hava yöntemidir.
Kuyu Veriminin Azalmasındaki Nedenler
Kuyu verimini artırmak için azalmasına sebep olan hususlara dikkat etmek gerekir;
• Kuyu aşırı pompalandığı zaman kaynaktaki azalma verimi de azaltır. Bu durumda aşırı pompalamaya uygun bir sondaj işlemi yapılmalıdır.
• Suyun kimyasal yapısı yüzünden verim azalabilir. Bu sebeple düzenli olarak bakım yapılarak suyun yapısı da temizlenmelidir.
• Formasyonun yapısı sonucunda kaynaklanan azalmalar da görülmektedir.
• Hatalı bir kuyu inşası yapıldığı zaman da kuyunun verimi oldukça azalabilir. Bu durum sadece kuyunun verimini azaltmak aynı zamanda kuyunun tamamen kullanılmamasına neden olabilir. Yapılan tüm işlemler de boşa gitmiş olacaktır.