Rezistivite Nedir, Nasıl Kullanılır?

Rezistivite Nedir, Nasıl Kullanılır?


İçindekiler

Rezistivite Nedir, Nasıl Kullanılır?

Rezistivite jeofizik yöntemlerinden biridir. Yer altında bulunan parametreleri belirleyebilmek için bu alan da çok uzun senelerden beri kullanılır. Bu parametreler ise topraklama hatları oluşturulmaktadır. Böylece uzun seneler sorunsuz bir şekilde elektrik kullanılmaktadır. Bununla birlikte rezistivite yöntemi sayesinde tarihi eserler de gün yüzüne çıkarılmaktadır. En çok kullanıldığı alan ise yer altında bulunan suyu tespit etmektir.

Rezistivite Nedir?

Diğer adı da elektrik özdirencidir. Kullanımı sayesinde yer altının jeolojik yapısı, hidro fizyolojik özellikleri, taban derinliği ve özellikleri detaylı bir şekilde incelene bilmektedir. Yer altında bulunan boşluklar, yer altındaki suyun seviyesinin ne kadar olduğu, zeminin korozyon özellikleri de bu yöntem ile en detaylı şekilde belirlene bilmektedir. Böylece yeraltı katmanlarının derinlik, yapı çeşidi, kalınlık ve dirençleri belirlenerek bir öz direnç yapı kesiti oluşturulur. Çalışma daha çok yer altına doğru uygulanan bir elektrik akımının oluşturduğu potansiyel farklar ölçülerek özelliklerin belirlenmesi esasına dayanmaktadır. Özetle yer katmanları arasından elektrik akımı geçerek, elektrik akımına karşı gösterdiği direncin ölçülmesi ile ortaya çıkan yönteme verilen addır. Elde edilen değerlere göre ohm metre cinsinden ifade edilir ve öz direnç adı verilmektedir.

Rezistivite Cihazları
Rezistivite Cihazları

Rezistivite Kullanımı

Rezitivite kullanımı şu şekilde gerçekleşir;

• Bu yöntem yapay bir enerji kaynağından faydalanarak kullanılır.
• Yere verilen bu yapay akım yer altında görünür hale getirir ve yer altında bulunan öz direnci hesaplar.
• Elektronik öz direnç yöntemi, yere çakılan ve sabitleştirilen 4 tane elektrod yardımıyla yapılmaktadır.
• Ölçümün derinliği yerleştirilen elektrod akımına bağlıdır.
• Yer altını tertip etmek için en çok kullanılan yöntemlerden biridir.

Kullanım alanları daha çok jeolojik yapıların derinliklerin ve kalınlığını belirlemede kullanılır ve jeofizik cihazlar ile analiz yapılır. Aynı zamanda jeolojik koşullara bağlı olarak yer altındaki anomalileri ve yanal değişimlerin saptanmasında da kullanılır. Gömülü olan atık yerlerin belirlenmesinde tercih edilir. Tuzlu su girişimi ile kirlilik haritalarının elde edilmesinde Rezistivite yöntemi kullanılır. Kuyu logları, maden, petrol ve yer altı suları gibi doğal güzelliklerin aranmasında oldukça tercih edilir. Bu yöntem sayesinde yer altında bulunan neredeyse her nesneye ulaşım sağlandığı için en çok kullanılması gereken yöntemlerden biri olarak bilinir.

Sivas Su Sondaj - Sivas Zemin Etüt