Salyangoz Pompa Nedir, Nasıl Çalışır?
Salyangoz pompa halka şeklinde genişleyen bir yapısı nedeniyle salyangoz şeklinde benzemektedir. Bu sebeple ismine salyangoz pompa denilmiştir. Temelde santrifüj pompalar ile aynı prensipte çalışmaktadır. Suyun akışını ayarlayarak ve artırarak düzgün bir şekilde işlemin tamamlanmasını amaçlar. Endüstriyel alanlarda, evsel alanlarda ve tarımsal alanlarda kullanım alanları bulunur.
Salyangoz Pompa Nedir?
Salyangoz pompalar aslında bir çeşit santrifüj pompa olarak da bilinir. Jet pompalar ve salyangoz pompalar olarak bilinen iki pompa çeşidi de aslında bir nevi santrifüj pompalardır. Farkları ise birbirinden farklı alanları kullanıldığı için isimleri de buna göre değiştirilmiştir. Bununla birlikte kullanılacakları alana göre de tasarımları farklılaşır. Salyangoz pompalar sıvıyı belli bir yüksekliğe transfer edebilmek için tasarlanan makinelerdir. Salyangoz pompalar döner pompa sınıfına da dahil edilebilmektedir. 15. yüzyıldan beri kullanılmaya devam eder. O zamandan beri sürekli gelişerek yeni teknolojileri uyum sağlayarak günümüze kadar gelmiştir.
Salyangoz pompalar içerisindeki akışkanın dönme ile oluşturduğu kinetik enerji daha çok büyüyen kesit alanı ile birlikte aktarım sağlayarak basınca dönüştürür. Bazı salyangoz pompaların içerisinde akışı daha net bir şekilde kontrol edebilmek için difüzör bulunur.
Salyangoz Pompanın Çalışma Prensibi
Salyangoz pompa çalışması dönmekte olan çarkların içerisine giren sıvının bu çarklar aracılığıyla hızının artması temeline dayanır. Salyangoz pompaların çalışma prensibinde merkezkaç kuvveti esas alınır. Pompalar daha sonra bu kuvvet ile kinetik enerjisini basınç enerjisine çevirir. Salyangoz pompalarda kullanılan en önemli parça çarktır. Bu çarklar içerisindeki suyun hızını artırabilmek için özel olarak tasarlanmış yapılardır. Çark merkezine girip suyun hızı artırıldığı zaman çarkın kanatlarından dışarıya doğru atılır. Sistemde yer alan pervaneler motora bağlıdır. Motor çalıştığı zaman en yüksek hıza ulaşmaktadır. Buradaki amaç ise suyun merkez kaç kuvvetini kullanarak daha sonradan basınca dönüştürmektir. Bu şekilde devam ederek su, pompanın gücü eşliğinde istenen yüksekliğe ulaşır.
Bazı salyangoz pompa türlerinde difüzör bulunur. Difüzör suyun daha düzgün bir şekilde akmasına yardımcı olur. Salyangoz pompaları tek kademelidir. Pompanın hareketli kısmı milli çarktır. Sabit kısmı ise salyangoz tipine benzeyen gövde kısmıdır.