Santrifüj Pompalar Nasıl Çalışır?
Santrifüj pompa daha çok endüstriyel dünyada kullanılmak üzere tercih edilir. Santrifüj pompalar ile sıvı basıncı yükseltilir ve sıvı transfer edilir. Böylece sıvı daha yüksek bir yere akıtılır. Santrifüj pompaları döner makineler sınıfı içerisinde yer alır. İlk olarak 1600 senesinin sonlarında tasarlanmaya başlanmıştır. O yıllardan bugüne kadar sürekli yenilenerek popülerliğini korumaktadır. Mekanizmaları da dönen çarklar üzerinde kurulmuştur.
Santrifüj Pompaların Çalışması
Santrifüj pompa çalışması için normalde sıvı dolu bir çark gerekir. Bu su her türlü sebep olabilmektedir. Fakat santrifüj pompaların içerisi genelde suyla doludur. Çarkın içerisinde yer alan bir bileşen çok hızlı bir şekilde döner ve sıvının merkezkaç kuvvetine maruz kalarak bir çalışma prensibi oluşturur. Bu merkezkaç kuvveti sayesinde sıvı boşaltma açıklığına gitmektedir. Su bir yerden farklı bir yere transfer edildiği zaman muhafazadan daha çok sıvıyı zorlayarak atmosferik basınç oluşumuna yol açar. Böylece bir vakum ortamı yaratılmış olur.
Bu hareket kusursuz bir şekilde tekrar eder ve bu kusursuzluğun sebebi de çark üzerinde yer alan kanatların kavisli üretilmesidir. Çarkın dönüşü ucundaki sıvıya, kanatların ucundaki hız ile orantılı olacak bir şekilde merkezkaç kuvveti vermektedir. Sıvı çıktığı zaman bir kinetik enerjiye sahip olur. Bu kinetik enerji aynı zamanda boşaltma memesinde yer alan pompa voltu ve dirençler sebebiyle basınç enerjisine dönüşmektedir.
Santrifüj Pompalarının Tasarımı
Santrifüj pompalar hidrolik ve mekanik uygunluğu sayesinde güvenilirliği ve etkinliği açısından kullanılması tercih edilir. Santrifüjlü pompa tasarımı yapılırken hidrolik hususu emiş noktasına dikkat edilmektedir. Böylece çalışma koşulları daha kolay ve merkezkaç kuvveti daha güçlü bir şekilde yapılacaktır. Santrifüj pompalar kullanılacağı alana göre tasarımında da değişiklikler görülebilir. Örneğin meme, çark, kasa gibi verileri farklı şekilde üretilebilmektedir.
Bu sayede sıcaklık, akışkan basıncı, emme kafası, emme asansörü, akışkan basıncı buhar gibi etkileri de farklı olmaktadır. Bu etkiler göz önünde bulundurularak pompacı tasarımı hesaplar. Santrifüjlü bir pompa dönen kısım ve durağan kısım olmak üzere iki parçadan oluşur. Sabit parçalarda ise rulman yatağı, püskürtme ve mahfaza kullanılır. Her santrifüj pompasında yer alır.