Sismik Sondaj Nedir?
Sismik sondaj son dönemlerde oldukça gündeme gelen bir konudur. Denizlerde bulunan enerji kaynaklarının son dönemlerde araştırılmaya başlanmasıyla sismik sondaj da gündeme gelmiştir. Atış deliği sondajı olarak da bilinmektedir.
Sismik Sondaj
Sismik Sondaj nedir? Sismik sondaj jeolojik formasyona ait olan bir araştırmanın parçası olarak yapılması gereken bir sondajdır. Bu araştırmalarda yer altında bulunan maddelere ulaşım sağlanması için yapı haritası oluşturulmalıdır. Sismik araştırmalar sayesinde gaz, petrol gibi değerli maddelere ulaşılabilir. Jeolojik oluşumları bilimsel amaçlar uğruna kullanmak için haritalayan pek çok araştırmacı vardır. Sismik sondaj ekipmanları da bu amaca yönelik olarak özel üretilmiştir. Sismik dalgaları incelemek için yapılan çalışmaları da kapsar. Sismik araştırma gemileri araştırmanın yapılacağı denizin derinliklerine doğru iner. Daha sonra denizin altında yer alan doğal kaynakları yüzeye çıkarır. Sismik dalgalar ise sismik araştırmalar ile incelenmektedir.
Sismik Sondaj Nedir? Sismik Sondaj Yapımı
İlk olarak istenen derinlik ne kadarsa buna yönelik tasarlanmış olan bir matkap kullanılmaktadır. Su ve hava matkapları bu amaç için kullanılır. Bununla birlikte detaylı bir zemin etüdü de yapılmalıdır. Ekipler platformu oluşturmak için, bunu dengeleyebilmek için gereken süreye, aynı zamanda anket için ayrılan süreyi iyi bir şekilde kullanabilmek için mobil matkapları kullanmaya başlamıştır. Sismik sondaj yapımı için ilk olarak araştırmanın yapılacağı alana bir delik açılır ve daha sonra içerisine patlayıcılar monte edilir. Monte edilen patlayıcılar kip tarafından patlatıldıktan sonra yer altı titreşimi oluşturulur. Sismik ekipmanlar sayesinde bu titreşimlerin yansıması ve hareketleri izlenir. Böylece yer altında bulunan doğal zenginliklerin bir haritası çıkarıla bilmektedir.
Harita çıkarıldıktan sonra sondaj işlemlerine başlanabilir. Bunun için de özel olarak geliştirilen ekipmanlardan yararlanılır. Sismik sondaj için genelde izin belgesi gerekmektedir. Çünkü bu işlem yıkıcı bir işlemdir ve bölgedeki hayvanlara, bitkilere ya da bölge sakinlerine zarar verebilir. Bu nedenle izin için başvuracak kişiler orada ne yapacaklarını ve çalışmak istedikleri alanları açıklamalıdır. Bununla birlikte alanı düzenli ve temiz tutabilmek için atık malzemeler de kontrol edilmelidir. Eğer sismik sondaj için izin çıkarılırsa haritalama ve doğal zenginliklere ulaşma işlemlerini başlatılabilir.