Sondaj Çalışmasında Alınan Önlemler Neler?

Sondaj Çalışmasında Alınan Önlemler Neler?


Sondaj Çalışmasında Alınan Önlemler Neler?

Sondaj çalışması ile yer altındaki sular en verimli şekilde kullanılmaktadır. Fakat bunun için alanında uzman personellerin ve mühendislerin çalışması gerekir. Ekipmanların yanlış kullanımı sonucunda sondaj çalışmasında pek çok problem ortaya çıkabilir.

Sondaj Çalışmasında Neden Önlem Alınmalıdır?

Sondaj çalışmasında alınan önlemler hem can hem de mal kaybının önüne geçer. Bu nedenle çalışmaya profesyonelce yaklaşılması ve teorik bilgilerin en detaylı şekilde bilinmesi önemlidir. Ekipman ya da insan kaynaklı kazalar ortaya çıkabilir. Sondaj firmaları buna yönelik olarak gereken önlemleri almalıdır.

Sondaj çalışmalarında kullanılan ekipmanların ve makinelerin düzenli bakımları yapılmalıdır. Bakımı yapılmayan makineler yüzünden çok fazla sorun çıktığı gözlemlenmiştir. Bu sorunlar da sondaj çalışmalarının verimliliğini oldukça düşürür. Kuyu suyu oldukça değerlidir. Firma yüzünden bu suların verimliliklerinin düşürülmemesi önemlidir. Bununla birlikte sondaj çalışmalarında çıkan sorunlar zaman kaybına da yol açar. Önemsenmeyen makine çalışmaları personellere de zarar verebilir. Her işte olduğu gibi sondaj çalışmalarını yapmadan önce de iş güvenliği alınmalıdır. Makinelerde gereken yerler yağlanmalı, gevşetilmeli ya da sıkıştırılmalıdır. Tecrübeli olmayan personellerin tek başına sondaj çalışmasını yapmamasına da önem verilmelidir.

Sondaj Çalışmasında Alınan Önlemler Neler?
Sondaj Çalışmasında Alınan Önlemler Neler?

Sondaj Çalışmasında Alınan Önlemler

Sondaj çalışması güvenliği hem firma hem de personel tarafından alınmalıdır. Personelin kendini koruması için de gerekli eğitimleri almış olması gerekir. Personel ekipman ve araçlar hakkında yeterli bilgiye sahip olduğu zaman da çıkabilecek problemlerin önüne geçilir. Teorik bilgilere hakim olmak ne kadar önemliyse pratikte bu bilgileri kullanmak da o kadar önemlidir. Bu nedenle deneyimsiz olan bir personel tek başına sondaj çalışmasına girişmemelidir. Bu konuda firma daha tecrübeli kişileri de sahaya göndermelidir.

Sondaj çalışması sırasında kişilerin koruyucu ekipmanları ve donanımı da tam olmalıdır. Bunların bakımının da işlemlere başlamadan önce yapılması gerekir. İş güvenliği önlemlerinin alınması toprağı açmadan önce yapılmalıdır. Kuyuyu açmak, malzemeleri çıkarmak gibi her aşamada tedbirlerin yeniden kontrol edilmesi gerekir. Aşamalarda eksikliği görülen herhangi bir güvenlik varsa bir sonraki aşamaya geçmeden düzenleme sağlanmalıdır. Aksi takdirde çalışmanın bir sonraki aşamasında yaşanabilecek sorunların önüne geçmek mümkün olmayacaktır. Çalışan personellerin güvenlik açısından iyi bir eğitim alması da şarttır.

Sivas Su Sondaj - Sivas Zemin Etüt