Sondaj Kaç Metreye Kadar Yapılır?

Sondaj yapımı zeminin jeolojik yapısına göre değişir. Çamur dolaşımı ya da havalı sistemle rotary sistem aracılığıyla önceden tespit edilir ve matkap tabanca yardımıyla kuyu açılımına sondaj denir. Sondajın yapılacağı birikim bölgesi detaylı bir şekilde araştırıldıktan sonra en uygun sondaj seçilerek işlemler yapılmaya başlanır.

Sondaj Türleri

Sondaj kaç metreye kadar yapılır sorusu aslında sondajın yapılacağı bölgeye göre değişiklik gösterir. Sondaj çamurlu alanda, kayalıklarda, akışkan suda yapılan bir işlemdir. Yapılacak olan sondaj, işlemini derinliği delgi derinliğine göre de değişiklik gösterir.

Sondaj kaç metreye kadar yapılır? Sondaj yapılacak metre sondajın yapılacağı zeminin türüne göre değişiklik gösterir. Birikim bölgesi için zemin etüt çalışması yapılmalıdır. Keson kuyu, derin kuyu, sert ve kayalık olan zemin, çamurlu zeminde kullanılan sondaj yöntemleri de farklıdır. Sert ortamlarda yapılan sondaj tekniğinde hava sirkülasyonundan yardım alınır. Yumuşak olan zeminlerde ise çamur sirkülasyonundan yardım alınarak sondajlama işlemi yapılır. Burada yapılacak olan işlemler toprak ufku ile belirlenmektedir. Uzman ekipler tarafından zemin detaylı bir şekilde incelenerek toprağın yapısı da belirlenir. Buna göre bir sondajlama işlemi ve yine buna göre sondaj derinliği belirlenir.

Sondajda kullanılan malzemelerde de belli derinliklerde işlev gören motorlar kullanılmaktadır. Sondaj işleminin gerçekleştirileceği firmanın profesyonel ekibi tarafından hangi sondaj çeşidinin hangi bölgede kullanılacağı tespit edilir. Buna göre en doğru şekilde sondaj yapımı gerçekleşir.

Sondaj kaç metreye kadar yapılır? Sondaj aşamaları nelerdir?
Sondaj kaç metreye kadar yapılır? Sondaj aşamaları nelerdir?

Sondaj Kaç Metreye Kadar Yapılmaktadır?

Sondaj yapımında seviye belirlenirken delgi derinliğine göre yapılan sondaj çeşitleri de göz önünde bulundurulur. Delgi derinliğine göre toplam 4 çeşit sondaj türü vardır.

Çok sığ sondaj derinliği 100 metreden daha az olan sondaja denilmektedir. Sığ sondaj, derinliği 100 metre ila 1000 metre arasında gidebilen sondaja denilmektedir. Derinliği 1000 metre ila 4000 metre arasında olan sondaja Derin Sondaj denilir. Çok Derin Sondaj ise 4000 metreden daha fazla derinliğe kadar gidebilen sondaj türüne denilmektedir.

Zeminin sertliğini ve derinliğini işleme başlamadan önce kontrol ederek hangi sondajın kullanılacağı da tespit edilmelidir. Eğer bölgede yıpranmış kaya bulunuyorsa yine sondaj seçimi bu yönde olmalı aksi takdirde kayayı parçalayarak yapılacak olan işleme daha büyük zararlar verilebilir. Çok güçlü ve sert zemini kırabilecek sondaj türü burada tercih edilmemelidir.

Sivas Su Sondaj - Sivas Zemin Etüt