İçindekiler

Sondaj Matkap Çeşitleri ve Özellikleri Neler?

Sondaj matkap sondajlama işlemlerinin gerçekleştirileceği bölgelerin delinmesinde ve genişletilmesinde kullanılan alettir. Sondajlama işleminin türleri birbirinden farklı olduğu gibi sondaj matkap türleri de bu anlamda birbirinden farklıdır. Su sondajında, çamurlu sondajda ve havalı sondajda kullanılan matkapların nitelikleri de farklılık göstermektedir.

Sondaj Matkap Çeşitleri

Sondaj matkap çeşitleri kullanım alanlarına göre değişir. Tricone olarak bilinen Roller ConeBits matkapların 3 konisi vardır. Çelikten ya da Tungsten imal edilmiştir. Çamurun olduğu yerden çıkması için nozzle ünitesi denen bir özelliği bulunur. FixedCutterBits modeli de bir diğer matkap türüdür. Bu matkap dönerek çalışır ve böylece çamurun çıkışını sağlar.

Matkap başlıklarındaki diş sayısı değişmektedir. Çalışılacak olan zeminin yapısına göre uzman ekip tarafından matkap başlıkları değiştirilir. 2 diş, 3 diş ve 4 diş olarak matkap başlıklarının da çeşitleri vardır. Aynı zamanda yine zeminin yapısına göre kaç tane dişli başlık kullanılacağı da sondajı yapacak olan ekip tarafından belirlenir. Bu sayede zaman kaybı olmadan en güvenilir şekilde sondaj işlemi gerçekleştirilir.

Sondaj Matkap Çeşitleri ve Özellikleri Neler?
Sondaj Matkap Çeşitleri ve Özellikleri Neler?

Sondaj Matkap Özellikleri

Sondaj matkap özellikleri matkabın türüne göre değişir. Yumuşak olan zeminlerde parmak matkap denen bir tür kullanılır. Zeminin durumuna göre balık kuyruğu matkap ya da kanatlı matkap denen türler de kullanılır. Bunun kararını da jeofizik mühendisleri vermektedir. Bu 3 matkap türünün kararı zeminin ve toprağın yapısıyla alakalı olarak değişir.

Elektrik yardımıyla çalışan matkap türleri de bulunmaktadır. Elektrikli matkapların darbesiz ve darbeli çalışan türleri bulunmaktadır. Şarjlı matkaplar da üzerinde yer alan kaynak sayesinde elektrik enerjisiyle şarj edilerek çalışır. Enerji süresi şarjın süresine göre değişmektedir.

Sondaj matkabı kullanımı sırasında ise havalı matkaplara da başvurulur. Bu matkap türleri kompresörden yararlanarak hava basıncı ilkesi ile çalışan niteliktelerdir. Havalı sondajlar daha sert ve zorlu zeminlerde tercih edilmektedir. Sert zemini daha yumuşak hale getirerek zarar vermeden işlemlerin yapılmasına yardımcı olur. Yeraltında bulunan suya ulaşabilmek için hava basıncının yüksek olması gerekir. Bu gibi durumlarda matkap türleri arasından seçim yapılırken kompresörün gücünün yüksek olduğu ve hava basıncını güçlü bir şekilde sağlayacak olan matkapların tercih edilmesi gerekir.

Sivas Su Sondaj - Sivas Zemin Etüt