Su Pompası En Fazla Kaç Metrede Çalışır?
Su pompası özellikle su kuyusunun bulunduğu arazilerde ve evlerde kullanılıyorsa en çok işe yarar ekipmanlardan biridir. Kuyu pompası seçimi de deneyim ve teknik donanımı gerektiren bir konudur. Su pompası yanlış seçilirse eğer hem sağlıklı bir çalışma gözlemlenmez hem de maliyetler çok fazla artabilir. Su pompaları kaliteli malzemelerden üretilirse eğer 15 ila 25 sene arasında kullanım sağlanır. Yanlış pompa seçimiyle birlikte bu kullanım süresi 1 güne düşebilir.
Kuyu Derinliği
Su pompası kullanmak derin kuyulardan suyu çıkarmak için en kolay yöntemdir. Kuyunun derinliğine göre su pompası kullanımı da değişir. Pompaların maksimum daldırma derinlikleri birbirinden farklıdır. Bu farka göre pompaların kullanımı da değişir. Daha derin olan kuyularda az derinlikten su pompalayabilen pompalar kullanılırsa bozulabilir. Bu sebeple pompa kullanımına dikkat etmek gerekir. Kuyu derinliklerine göre pompa çeşitleri şu şekildedir;
• Kişilerin kendi elleriyle kazıp açtıkları kuyulardan su çıkarmak için santrifüj pompası kullanılır. Maksimum 6 metre kadar derin olan kuyulardan su çıkarılır. Bu pompa genelde küçük tarla alanlarını kullanmak için kullanılır.
• 6 metre ila 10 metre arasında olan kuyularda genelde Jet pompa kullanılır. Daha orta ölçekli kuyularda kullanımı tercih edilir. Bahçe ve tarla sulamada tercih edilir. Suyu daha basınçlı verdiği için hidrofor olarak da kullanılmaktadır.
• 10 metreden daha derin olan kuyularda ise Keson kuyu pompası kullanılır. Kuyu çapına bağlı olarak derin kuyu dalgıç pompası da tercih edilebilir.
Pompa Kaç Metre Yüksekliğe Su Basar?
Su pompası kullanımı sırasında suyun kaç metre yüksekliğe çıkacağı ölçülmelidir. Aksi takdirde hem su boşa gider hem de su çıkarma sırasında verilen tüm emekler boşa gider. Su pompası tercihi yapıldıktan sonra suyun ne kadar yüksekliğe çıkacağı hesaplanmalıdır. Örneğin bir tarla ya da bahçe için kuyudan su temin edilmek istenmektedir. Pompa 5 metre derinliğe daldırılır. Pompanın basma yüksekliği 5 metre ise kuyunun çıkış kısmı kadar su basılacaktır. Eğer tarlada sulanması istenen alan 10 metre ise 5+ 10 şeklinde hesaplanmalıdır. Tarlada eğim bulunuyorsa basma kaybı da hesaplanmalıdır.