İçindekiler
Su Sondaj Makinesi Nasıl Çalışır?
Su sondaj makinesi, kuyu açma işlemlerinde kullanılan bir alettir. Sondaj makinesi sayesinde yer altındaki sulara ulaşım sağlanır. Suyun derinliğine göre sondaj makinesinde de değişiklikler ve değişen yöntemler görülmektedir. Su sondajı konusunda uzman olan ekipler tarafından kullanılmalıdır. Aksi takdirde yanlış kullanımı hem kuyuya zarar verecektir hem de kullanan personele zarar verebilir.
Su Sondajı
Su sondaj makinesi kullanımı neredeyse her sondaj türünde tercih edilmektedir. Sondaj makineleri sayesinde yer altında olan ve kullanıma hazır olan sular yer yüzüne çıkarılmaktadır. Yer altında yağmurun biriktirerek oluşturduğu suya ya da doğal kaynak sularına doğal bir filtreleme yöntemi uygulanır. Sondaj makinesi sayesinde bu suya kolay bir şekilde ulaşım sağlanır. Bununla birlikte sondaj yaparken yer altında bulunan rezervlere direkt olarak işlem uygulanmamalıdır. Bazı durumlarda toprak çöküp suyu tamamen mahvedebilir. Su sondajı yapmadan önce geniş yelpazeli zemin etüdü yapılmalıdır. Toprak türüne göre makine tercihi yapılır. Böylece hem kuyuya hem de yer altı suyuna hiçbir şekilde zarar gelmez.
Sondaj Makinesinin Çalışma Prensibi
İlk olarak sondajın yapılacağı alan belirlenir. Sondaj yolu kısa ve en az eğimli olan bölgelerde olacak şekilde belirlenmelidir. Daha sonra makinenin gireceği platform meyilsiz ve yeterli genişlikte olacak şekilde hazırlanmalıdır. Zeminin çamur ya da ıslak olmamasına dikkat edilmelidir. Sondaj makinesini yerleştirme işlemleri çok dikkatli yapılmalıdır. Çünkü en büyük iş kazaları makinenin yanlış konumlanmasından ve yanlış kullanılmasından kaynaklanır. Daha sonra su sondaj makinesi çalışması başlanır ve kuyunun açılacağı zemini delerek aşağı doğru iner.
Kuyu açılırken biriken topraklar yine makine tarafından çıkarılır. Yeterli genişliğe ve uzunluğa ulaştıktan sonra yer altındaki suya ulaşacak olan su hattı döşenir. Daha sonra pompa işlemleri için gerekli olan diğer ekipmanlar da kuyu içerisine yerleştirilip monte edilir. Bu ekipmanlar da yine zeminin yapısına göre, kuyunun derinliğine göre, genişliğine göre ve suyun yapısına göre değişecektir. Suyun en hızlı ve zarar görmeden pompalanması için kimyasal yapısının yerleştirilen boruya ve pompaya uyum sağlamalıdır. Aksi takdirde ekipmanlar kısa bir süre içerisinde zarar görür.