Su Sondajı Nasıl Yapılır?

Su Sondajı Nasıl Yapılır? Su sondajı çamur ya da havalı dolaşım ile zeminin uygun olması sonucunda yapılan kuyu açma çalışmasına denilir.


İçindekiler

Su Sondajı Nasıl Yapılır?

Su sondajı işlemi çamur ya da havalı dolaşım ile zeminin uygun olması sonucunda yapılan kuyu açma çalışmasına denilir. Kuyu açma işlemleri tamamlandıktan sonra huyunun hidrolojik özellikleriyle ilgili projelendirmeler de yapılmaktadır. Özel sondaj boruları aracılığıyla kuyunun kılıf borulaması da yapılmaktadır.

Su Sondajı Yapımı

Su sondajı işlemi daha çok sert kayalıkların bulunduğu bölgelerde yapılır. Su Sondajı nasıl yapılır? Su sondajlama tekniği ile bu kayalar yumuşatılır. Bunun yanında yumuşak zeminler için de ayrı bir su sondajı tekniği bulunmaktadır. Yumuşak zeminlerde su sondajı yapmak için çamur sirkülasyonu kullanılmaktadır. Sert ve kayalık olan bölgelerde ise hava sirkülasyonu aracılığıyla sondajlama işlemi gerçekleştirilir.

Su Sondajı Aşamaları
Su Sondajı Aşamaları

Su Sondajı Nasıl Yapılır – Su Sondajı Aşamaları

Su sondajı işlemi sırasında bazı aşamalar takip edilir. Bu aşamalar şu şekildedir;

• Su etüdünün yapıldığı sırada yeraltı suyundan nasıl en verimli bir şekilde yararlanılacağı tespit edilir ardından zeminden delme işlemlerine başlatılır.
• Çalışma yapıldıktan sonra ne kadar derinliği inilmek isteniyorsa o derinliğe uygun bir delici matkap yardımıyla borular çıkarılır.
• Daha sonra küçük çapta olan mahafaza borusu aracılığıyla kuyu muhafazaya alınmaktadır.
• Muhafaza borusu ve kuyu cidarı arasında elenen ve yıkanan sondaj çakılları doldurulur. Böylece arada kalan boşluk tamamen kapatılır.
Su sondaj yapımı ile açılan kuyu tamamen temizlenir. Pistonlama ve basınçlı hava yardımıyla kuyu kullanıma hazır hale getirilir.

Su Sondajında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Su sondajı işlemi için önemli noktalar şu şekilde sıralanmıştır;

• Su sondajını kullanmak isteyenlerin ilk olarak alanında uzman firmalarla çalışması önemlidir. Çalışma alanı kuyu açmak ve su sondaj işlemi yapmak ise ekibin tecrübesi önemlidir. Bu şekilde olası kayıpların önüne geçilir.
• Su sondajı malzemeleri de ekibin tecrübesi kadar önemlidir. Malzemelerin kaliteli ve son teknoloji olması işlemler sırasında karşılaşılacak sorunların önüne geçer.
• Sondajlama işleminin yapılacağı firmanın iyi bir şekilde analiz edilmesi gerekir. Malzemelerinin ve ekibinin yeterliliğinin sorgulanması önemli bir noktadır.
Su sondajı ile su bulmak için jeolojik yapıya göre farklı sondaj teknikleri uygulanmaktadır. Bu tekniklere bakılırken en uygun maliyetli olanı ve en iyi performansı gösterecek firmalarla görüşülmelidir.
• Doğru firma ve malzeme seçimi olası kayıpların önüne geçer.

Sivas Su Sondaj - Sivas Zemin Etüt