Yatay Sondaj Nedir, Nasıl Yapılır?

Yatay Sondaj Nedir, Nasıl Yapılır?


Yatay Sondaj Nedir, Nasıl Yapılır?

Yatay sondaj kullanılarak kazı yapılmamış olan yerlerde zorunlu kullanılması gereken bir yöntemdir. Yatay sondaj teknoloji ile daha hızlı sürede daha düşük maliyette ileri teknoloji sergilenmektedir. Bu sebeple özellikle son dönemlerde su sondaj denildiğinde en çok tercih edilen yöntemlerden biri olmuştur.

Yatay Sondaj Nedir?

Yatay sondaj yapımı için kazı yapılmamış alanlar gerekir. Yatay sondaj nedir sorusunun cevabı; kazı yapılmamış demiryolu, karayolu ve akarsuların altından geçirilmesi gereken yeni hatlara boru çekmeyi yönlendirebilir yönteme yatay sondaj denir. Yönlendirilebilir olması diğer yöntemlerden ayıran en büyük farktır. Böylelikle istenen derinlikte, açıda ve yönde hat kurulumu yapılabilir. Böylece kazı yapılmadan yer altına yatay geçişler yapılabilmektedir. Yönlendirme sağlayan teknoloji yeni hatların oluşmasını sağladığı gibi eski hatları da iyileştirir.

Yatay sondaj mevcut yapıyı da bozmadığı için çok fazla tercih edilmektedir. Aynı zamanda çok daha küçük sürelerde yapıldığı için özellikle büyük şehir kalabalığında kazı olmayan alanlarda tercih edilmektedir. Yatay sondaj teknolojisinin performansı sayesinde eski yapılar da düzeltilebilmektedir. Bu da hatların daha uzun süreli kullanımını destekler. Yatay sondajın teknolojisi sayesinde diğer açık kazı yöntemleri ile karşılaştırıldığı zaman gündelik hayatı hiçbir şekilde aksatmadan yapılması faaliyetleri gerçekleştirmede çok büyük kolaylıklar sağlanmıştır. Artık pek çok bölgede yatay sondaj teknolojisine geçiş yapılmaya başlanmıştır.

Yatay Sondaj Nedir, Nasıl Yapılır?
Yatay Sondaj Nedir, Nasıl Yapılır?

Yatay Sondaj Nasıl Yapılır?

Yatay sondaj yapmak için ilk olarak yapılacak olan bölgeye bir pilot delgi yapılmalıdır. Daha sonra yer altındaki sondaj takımının takibi için delginin uç kısmının içerisine verici yerleştirilir. Vericinin makineye gönderdiği sinyaller sayesinde yüzeyde bulunan alıcı yer altını takip eder. Aynı zamanda görüntüleme cihazı da bulunmaktadır. Bu cihaz ise operatörün önünde bulunur. Alıcıya gelen bu sinyaller eş zamanlı görüntüleme cihazında da belirir. Pilot delgi bu şekilde yapılmaktadır.

Pilot delgi bittikten sonra tarama aşamasına geçilir. Burada boruların çapına göre zemin taraması yapılır. Tarama işlemleri yapılırken sondaj kimyasallarıyla yüksek basınçlı su zemine basılır. Bu işlemde çekilecek borular için alan oluşturmaktır. Son aşamada ise borular taramanın başladığı yerden bağlanarak oluşturulan tünelin içine doğru çekilir. Bu şekilde hızlı ve kolayca yapılan yatay sondaj tamamlanmış olur.

Sivas Su Sondaj - Sivas Zemin Etüt