Yatay Sondaj Uygulama Alanları Neler?
Yatay sondaj, kuyu açma işlemlerinde uygulanan bir yöntemdir. Sondaj yönteminin belirlenmesi için ayrıntılı bir zemin etüdü yapılır. Etüd sonucunda yatay sondaja daha uyumlu bir ortam oluşturulursa bu yöntem uygulana bilir.
Yatay Sondaj Nedir?
Yatay sondaj uygulaması diğer yöntemlere göre daha düşük maliyetlidir. Bununla birlikte diğer yöntemlere göre daha az maliyet gerektirir. Son dönemlerde sondaj işlemlerinde en çok kullanılan uygulamalardan biri olmuştur. Hem daha düşük maliyetli olması hem de kısa bir sürede tamamlana bilmesi için son teknolojik aletlerden yararlanılmaktadır. Yatay sondaj uygulaması sadece kuyu açmak için de değil yeni bağlantı hatlarının oluşturulabilmesi için de kullanılmaktadır.
Eski hatların değiştirilmesinde de oldukça kullanılır. Aynı zamanda kazısız uygulamaları sayesinde mevcut yapıyı bozmadan ve yaşamın seyrini değiştirmeden kısa bir sürede işlemler tamamlanır. Alt yapı çalışmalarından yüksek performans ve hıza sahip olduğu için pek çok alanda kullanılır. Sondaj çalışmalarında uygulanan açık kazı yöntemiyle karşılaştırıldığı zaman hem daha kısa sürede gerçekleştirilmesi hem de gündelik yaşamı aksatmaması açısında büyük kolaylık sağlar. Aynı zamanda kalabalık olan şehir merkezlerinde eski ve ömrü bitmiş olan hatların değişiminde oldukça kullanılan bir yöntemdir.
Yatay Sondajın Uygulama Alanları
Yatay sondaj uygulama alanları, uygulama yöntemi sayesinde geniş bir yelpazeye sahiptir. İletişim hatlarında, içme suyu hatlarında, yağmur suyu hatlarında, pis suyu hatlarında, doğalgaz hatlarında ve yüksek- alçak gerilim hatları gibi tüm yeraltı döşeme projesinde kullanılmaktadır. Bir mühendislik teknolojisi olarak faaliyet gösterdiği için teorik açıdan da oldukça donanımlı bir sistemdir. Yatay sondaj uygulaması sayesinde daha önceden döşenmiş olan fakat zamanla bozulmuş, tahrip olmuş ya da kapasitesi yetersiz bir hale gelmiş her türlü altyapı sistemi yenilenebilmektedir.
Yeraltı hatlarında bulunan diğer hatlara da zarar vermemesi için son teknolojiden yararlanılmaktadır. Yatay sondaj teknolojisi daha çok şantiye, fabrika, bina gibi geçişlerde kullanılmaktadır. Bununla birlikte göl altı ya da nehir altı geçişlerde kullanılır. Demir yolu ve karayollarındaki alt geçişlerde kullanılmaktadır. Bahçe altı, park gibi alanların bozulmaması için de kullanılır. Kaldırım altında bulunan şebekelerin kablo döşemesinde ya da yeni kabloların eskileriyle değiştirmesinde de kullanılan bir yöntemdir.