İçindekiler
Yeraltı Sularının Önemi ve Sondaj Çalışmalarındaki Etkisi
Yeraltı sularına sondaj yapmak yeraltındaki suları kullanılabilir ve içilebilir bir hale getirmektedir. Yeraltı sularının çok fazla avantajı vardır. İçerisinde insan vücudu için değerli olan mineraller vardır. Bununla birlikte yeraltı sularının kullanım alanları da çok geniştir. Soğutma amaçlı, içme suyu, sulama suyu olarak kullanılmaktadır.
Yeraltı Suları
Yeraltı sularının önemi uzmanlar tarafından keşfedildiğinden beri pek çok yöntemle yer yüzüne çıkarılmaktadır. Böylece kullanımı daha kolay hale gelir. Yeraltı suları tarımsal faaliyetlerinin uzun ömürlü olması için de pek çok bölgede kullanılmaktadır. Akarsuların oluşumu ve göllerin oluşumu da yeraltı suları kaynaklıdır. Böylece nükleer santrallerde ve endüstriyel tesislerde soğutma amaçlı olarak yeraltı suları kullanılmaktadır.
Bu nedenle yeraltı sularının önemi her gün daha da artmaktadır. Şu an enerji kaynakları için çıkmış olan savaşlar ilerde su için çıkacaktır. Bu da bilim insanları tarafından dile getirilen bir konudur. Kutuplardaki buzulların erimesi, küresel ısınma görülmesi gibi nedenler sonucunda yeryüzündeki su miktarı hızla azalmaya devam etmektedir. Dünya susuzluk tehlikesi ile savaştığı için yeraltı sularını değerlendirmemek de doğaya yapılabilecek olan en büyük ihanetlerden biridir. Suyun önemi bu anlamda fazla olduğu için uluslararası düzeyde yeraltı sularına da önem verilmektedir.
Sondaj Çalışmalarının Etkisi
Yeraltı sularına sondaj yapmak, suları en iyi ve en güvenilir şekilde kullanımını sağlar. Sondaj aracılığıyla çıkarılan yeraltı suları zirai faaliyetlerde çok fazla tercih edilmektedir. Zirai faaliyetlerde şebeke suyu kullanıldığı zaman yüksek maliyetler ortaya çıkardı için sondaj yöntemi ile kuyulardan yeraltı suyu çıkarılmaktadır. Aynı zamanda şebeke suları daha çok içme suyu olarak kullanılır. İçme sularını bu yöndeki faaliyetlerde kullanmak da dünya çapındaki susuzluğun artmasına destek olur.
Yeraltı sularına sondaj etkisi suyun daha basınçlı olmasına ve su miktarının daha büyük bölümüne ulaşımı sağlar. Sondaj işlemi yapmadan önce su kaynağının olduğu bölge detaylı bir şekilde araştırılmalıdır. Daha derin suların kalitesi daha iyi olduğu için sondajda kullanılan aletler de daha derin bölgelere uygun olarak seçilmelidir. Böylece hem tarımsal faaliyetlerde kullanılacak su miktarı artar hem de daha kaliteli suyu tüketmeye yardımcı olur.