İçindekiler
Yeraltı Suyu Arama Nasıl Yapılır?
Yeraltı suyu arama nedir diye bakılırsa pek çok araştırma ve gözlemle yer altındaki tuzlu ya da tatlı suları bulma tekniği olarak söylenebilir. Yeraltı suyu bulma teknikleri için jeofizik mühendislik bilgilerine ihtiyaç duyulmaktadır.
Yeraltı Suyu Teknikleri
Yeraltı suyu bulma teknikleri sayesinde yeryüzünde ve yeraltındaki suları bulup çıkarmak mümkün olur. Bunun için daha çok deniz, göl gibi kıyıların yakınlarında çalışmalar yapılmalıdır. Yeraltı suları yüksek tepelerdense dereye yakın bölgelerde sondaj yapımıyla bulunabilir.
Yeraltı Suyu Nasıl Bulunur?
Yeraltı suyu nasıl çıkarılır sorusunun cevabı için aşağıdaki liste incelenmelidir.
• İlk olarak hangi bölgede su arama işlemi yapılmak istendiyse o çevreyi detaylı bir şekilde incelemeye almak gerekir. İnceleme için çevredeki kuyuları, çevrenin özellikleri, bölgenin zemini ve yeraltı suları gibi bilgilere sahip olunması gerekir.
• Yeraltı suyu arama işlemlerinde kuyunun hangi kaya türüne ait olduğu ve derinliği gibi bilgiler tespit edilmelidir.
• Alçak bölgelerde ya da vadelerde bulunan yeraltı suları yüksek ya da dik alanlarda olduğundan yüzeye daha yakındır.
• Eğer bir bölgede kaynak suyu bulunursa o bölgede genelde yeraltı suyuna da rastlanır. Bununla birlikte 12 ay kaynak suyunun aktığını araştırmak gerekir. Eğer bir kaynak suyu 1 sene boyunca akıyorsa oradan verimli yeraltı suları bulunabilir.
• Yeraltı suyu arama çalışmaları sırasında akarsuya dikkat etmek gerekir. Bölgede akarsu bulunmasıyla akışın fazla ve az olduğu yerler tespit edilmelidir. Akışın çok olduğu bölgelerde daha önceden yeraltı suyu dereye akıtılmış olabilir. Bu ise sondaj yapımı için elverişli bir alan oluşturur. Aynı zamanda kuru akarsu yataklarının olduğu bölgelerinin altında sığ yeraltı suları bulunabilir.
• Kurak kısımlarda yeşil kalmış çalılar ya da ağaçlar bulunduysa sığ derinliklerden kökleri sulayan yeraltı suları olduğu söylenebilir. Yeşil bölgelerdeki yeraltı suları yüzeye daha yakındır.
• Hayvanları takip etmek de suyun nereden geldiğini bulmaya yardımcı olabilir.
• Yeraltı suyu çıkarma işlemleri o bölgede suyun olup olmadığı tespit edildikten sonra başlar. Çıkarma çalışmalarında daha çok sondaj yöntemi kullanılır.
• Özel sondaj makineleri sayesinde çevreye, zemine ve suya zarar vermeyecek şekilde uzman ekip tarafından zemin yeraltına doğru açılır.